Als je een k#tdag hebt

Als je een k#tdag hebt…

Soms lijkt het leven op rolletjes te lopen. Je hebt een fijne relatie, een stabiele baan en een comfortabel thuis. Alles lijkt perfect in orde, maar toch kan er soms een onverwacht gevoel van somberheid opduiken. Oud zeer kan plotseling weer pijnlijk naar boven komen, en het kan moeilijk zijn om jezelf in beweging te krijgen en enthousiast te worden over de dag die voor je ligt. Maar weet dat je niet alleen bent. Veel mensen ervaren dit, zelfs als alles ogenschijnlijk goed gaat.

Deze week overviel mij dat gevoel. Eigenlijk had ik het in eerste instantie niet echt door. Pas toen ik merkte dat ik voor de derde dag op rij een joggingsbroek aan had, mijn haar in een knotje droeg en ik mezelf erop betrapte dat ik nog heel veel dingen ‘moest’, in plaats van ‘wilde’, ging er een waarschuwingslampje branden. Fijn, want normaal gaat zoiets makkelijk langs me heen en zou ik dan vol gas doorgaan om vervolgens in te storten. Nu herkende ik de signalen eerder, dus kon ik ernaar handelen. Alleen, daar had ik helemaal geen zin in.

Pocket Hug RainbowSleutelhanger DaisyDubbel metalen hartArmband You are braver than you believeHet is belangrijk om te erkennen dat het normaal is om soms somber te zijn, zelfs als alles goed lijkt te gaan. Dat weet ik inmiddels. Het leven is complex en emoties kunnen soms onverwacht opspelen. Het is okay om jezelf de ruimte te geven om deze gevoelens te ervaren en erover te praten met mensen die je vertrouwt. Maar dat is de theorie. De praktijk is dat ik me verschrikkelijk aan mezelf ergerde en me een ontzettende aansteller vond. De grote lijnen gaan prima, dus wat zit ik mezelf nu druk te maken om onbenulligheden? Het goede nieuws: ik kroop snel uit het dal, sneller dan verwacht. Heb je ook een k#tdag?
Ik heb natuurlijk geen idee hoe diep jouw dal is en wat jij precies nodig hebt, maar ik kan wel wat algemene dingen op een rijtje zetten die helpend kunnen zijn.

Luister naar jezelf:
Neem de tijd om te achterhalen wat je precies somber maakt. Is het iets specifieks of gewoon een algemeen gevoel van neerslachtigheid? Door je gevoelens te benoemen, kun je beter begrijpen wat je nodig hebt om je beter te voelen. Sta jezelf toe om je rot te voelen om iets eenvoudigs, wanneer je het accepteert trekt het eerder weg dan wanneer je je er tegen verzet.

Zoek afleiding:
Soms kan het helpen om je gedachten te verzetten door iets te doen waar je van geniet. Dat kan een hobby zijn, een wandeling maken in de natuur, of gewoon iets leuks doen met vrienden of familie. Ga niet door met wat je aan het doen was en waar je zoveel moeite mee hebt, maar gun jezelf een momentje van rust.

Maak kleine doelen:
Als het moeilijk is om in beweging te komen, stel dan kleine, haalbare doelen voor jezelf. Dit kunnen eenvoudige taken zijn, zoals een kort wandelingetje maken of een kant-en-klare maaltijd regelen ipv koken waardoor je toch goed eet. Het volbrengen van deze doelen kan je een gevoel van voldoening geven en je stemming verbeteren. Leg de lat gewoon een beetje lager, morgen is een nieuwe dag.

Grote lieve pluche engel Goudkleurig lichtje met vleugeltjes Engel geknield met hartje Tas Perfectly Imperfect


Praat erover:

Zoek steun bij vrienden, familie of als het ernstiger is dan een somber dagje, een professionele hulpverlener. Het delen van je gevoelens kan enorm opluchten en je helpen om te gaan met wat je doormaakt. Heb je niemand om mee te praten? Schrijf het dan van je af. Het maakt dat je brein er niet steeds mee bezig hoeft te zijn, het staat immers veilig op papier?

Zorg voor jezelf:
Deze is vaak lastig. Maar vergeet niet goed voor jezelf te zorgen, zowel fysiek als mentaal. Eet gezond, beweeg regelmatig en probeer voldoende te slapen. Ook ontspanningstechnieken zoals meditatie of yoga kunnen soms helpen om je geest tot rust te brengen. Mij toevallig niet, ik kan moeilijk ontspannen op die manier, maar ik kom een heel eind met mezelf dingen gunnen. Dat ik ook als het werk druk is, best een uurtje mag lezen. Uitgebreid in bad. Lief voor mezelf mag zijn. Maar eerlijk is eerlijk, voor een ander zorgen is  veel makkelijker. En leuker. En geeft meer voldoening.

Het is wat het is
Maar, even in de herhaling: het is belangrijk om te onthouden dat het niet erg is om je somber te voelen, zelfs als alles goed lijkt te gaan. Geef jezelf de ruimte om deze gevoelens te ervaren en probeer te ontdekken wat voor jou werkt om je beter te voelen. Voor de een is dat extra zuurstof, dus een wandeling, voor de ander kan een half uurtje op de bank slapen ook wonderen doen. En werkt niks? Dan is dat maar zo, morgen is er weer een nieuwe dag. En die dag bekijk je ook morgen pas.
Want weet je, piekeren over morgen, verandert niets aan morgen, maar verpest wel je vandaag.

Sleutelhanger Distance means so little Pocket Hug Kolibrie Beeldje van een meisje met vogeltje Klavertje vier in bol


Cadeautjes vol liefde en troost

Heb je zelf geen down-dagen, maar die lieve collega of dierbare vriendin wel? Laat diegene weten dat het okay is om een off-day te hebben. Je hoeft de ander ook niet perse op te vrolijken. Laat haar weten: ook als de ander somber is, geef je om haar.

Ken je iemand die iets akeligs heeft meegemaakt en nog vol aan het verwerken is? Een lief bedoeld cadeautje dat zegt: ik begrijp je, ik ben er voor je en ik wil je een steuntje in de rug geven… het kan een wereld van verschil uit maken. Het brengt troost, geeft kracht, kan een hart onder de riem betekenen voor jouw dierbare in een moeilijke tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

troostcadeautjes

Wanneer iemand in je omgeving het moeilijk heeft, wil je vaak graag iets voor diegene doen, maar wat moet je zeggen, wat kun je zeggen? Meestal hebben mensen op zo’n moment geen behoefte aan goedbedoeld advies en praktische tips.

Wel aan een beetje vriendelijkheid en aandacht. Dat kan een berichtje zijn, een luisterend oor maar ook… een troostcadeautje. Een aardigheidje dat zegt: Ik weet dat je het moeilijk hebt en ik ben er voor je. Ik vergeet je niet, je bent in mijn gedachten.  

Verzenden

* Bestellen kan vanaf € 7,50
* Verzenden binnen 2 werkdagen

Nederland

Brievenbuspakketje € 5,25
Overige pakketjes € 7,50

België

Alle pakketjes € 9,50

SERVICE & CONTACT

Troostcadeautjes

Nathalie Thielen
Kvk 37103480
[email protected]

Betalen

Nederland

iDeal

België

Bancontact

Is je betaling niet gelukt?
Stuur me even een mailtje!

Gastenboek

  • Ineke 1 juni 2024
    Website met veel mooie cadeautjes. Snel in huis en met...
  • Ria 28 mei 2024
    Lieve Nathalie, Het pakketje ontvangen en wat ontzettend mooi ingepakt!...
  • Ellis 11 mei 2024
    Dank je wel Nathalie voor dit met zorg en prachtige...

©2020 ontwerp en techniek door 12design.nl

Add to cart