Angst is een natuurlijke emotie die ons waarschuwt voor gevaar en ons helpt te overleven. Maar soms ervaren we angsten die niet overeenkomen met de werkelijke dreiging. Deze irreële angsten kunnen ons leven belemmeren, ons beperken en ons geluk in de weg staan. Waarom heb je deze angsten en wat kun je ertegen doen?
Wat zijn irreële angsten?
Irreële angsten, ook bekend als fobieën of irrationele angsten, zijn intense angstgevoelens die worden getriggerd door situaties, objecten of gebeurtenissen die weinig of geen reëel gevaar opleveren. Denk aan angst voor sociale situaties, specifieke dieren, kleine ruimten, hoogtes, vliegen of openbare spreken, maar er zijn nog veel meer voorbeelden van angsten. Ze kunnen ons dagelijks leven beïnvloeden en belemmeren vaak onze mogelijkheden om te groeien, nieuwe dingen te ervaren.
Begrijpen van irreële angsten
Het is belangrijk om je irreële angsten te begrijpen en te erkennen dat ze meestal gebaseerd zijn op overtuigingen of ervaringen uit het verleden. Hoewel het soms om een genetische aanleg gaat, is er meestal sprake van aangeleerd gedrag.
En wat je aanleert, kun je in de basis ook weer afleren, dat is het goede nieuws!
Angsten komen vaak voort uit traumatische gebeurtenissen, maar kan ook ontstaan ook door negatieve conditionering. Als je vaak hebt gehoord dat je als vrouw niet in je eentje in het donker buiten moet komen, kun je angst voor donkerte, de nacht, het bos etc. ontwikkelen. Door je bewust te zijn van je angsten én hun oorsprong, kun je beginnen met het proces van helen en groei.
Het doorbreken van irreële angsten
Confronteer je angsten: Stap voor stap confrontatie met je angsten kan helpen om ze te overwinnen. Begin met kleine stappen en verleg geleidelijk je grenzen. Door herhaalde blootstelling aan je angstige triggers en vaststellen dat er niets ernstigs gebeurt, kun je jezelf ervan overtuigen dat de dreiging irreëel is.
Zoek ondersteuning: Praat met vrienden, familie of een therapeut over je angsten. Het delen van je gevoelens kan verlichting bieden en je helpen om perspectief te krijgen. Steun van je netwerk, begrip voor jouw situatie, kan verlichtend werken.
Leer ontspanningstechnieken: Ontwikkel ontspanningstechnieken, zoals diepe ademhaling, meditatie of bepaalde rijtjes opdreunen (ik kijk om me heen en zoek bijvoorbeeld 5 dingen die ik kan zien, 4 dingen die ik voelen, 3 dingen die ik kan aanraken, 2 dingen die ik kan horen en 1 ding wat ik kan proeven, dit leidt me af van de paniekaanval die veroorzaakt wordt door de angst).
Deze technieken kunnen je helpen om kalm te blijven wanneer je geconfronteerd wordt met je angsten en ze geleidelijk te verminderen.
Programmeer je brein opnieuw: Onderzoek de gedachten en overtuigingen die je angsten voeden. Probeer ze te vervangen door realistische en positieve gedachten. Kortom, leer je brein nieuwe waarheden: Een kleine ruimte bevat voldoende zuurstof. Spinnen kunnen mij niet doden. De wereld vergaat niet als ik stotter.
Professionele hulp: Als je angsten ernstig zijn en je dagelijks leven zo verstoren, dat het je geluk in de weg zit, overweeg dan om professionele hulp te zoeken. Een goede therapeut kan je begeleiden bij het in kaart brengen en aanpakken van de wortels van jouw irreële angsten.
Gun jezelf de tijd om te helen en te groeien
Het overwinnen van irreële angsten is een lastige reis. Het vergt moed, doorzettingsvermogen en zelfcompassie. Gun het jezelf je angsten te verminderen, en gun jezelf omdat in jouw tempo te doen. En onthoud dat kleine overwinningen stap voor stap kunnen leiden tot grote veranderingen. Geef jezelf toestemming om te groeien, te leren en jezelf te bevrijden van de beperkingen van irreële angsten. De sleutel zit in jou!
En jij dan, Nathalie?
Dat is een goeie! Ik sta achter ieder woord wat ik hier heb geschreven en toch heb ik irreële angsten waar ik maar niet van af lijk te komen. Mijn meest belemmerende angst is straatvrees, ik durf niet in mijn eentje naar een winkel of zomaar de stad in. Door de omstandigheden waar ik in leef -ik heb een fijn netwerk en alles is via internet te koop- beperkt het me nu niet meer zoveel als vroeger. Gek genoeg heb ik op vakantie er bijna geen last van, dat is nog wel een onderzoekje waard! Omdat het me niet meer zo belemmert, is het voor mij makkelijker te accepteren dat ik zo ben. Ik kan goed met mezelf door één deur.
Heb je zelf geen last van angsten maar ken je wel iemand die dat heeft? Daar geef ik volgende keer tips over!
Ik ben er voor je
Ken je iemand die iets akeligs heeft meegemaakt en nog vol aan het verwerken is? Een lief bedoeld cadeautje dat zegt: ik begrijp je, ik ben er voor je en ik wil je een steuntje in de rug geven… het kan een wereld van verschil uit maken. Het brengt troost, geeft kracht, kan een hart onder de riem betekenen voor jouw dierbare in een moeilijke tijd.