Bestellen kan vanaf € 7,50
Gratis verzenden vanaf € 60,-
Veilig betalen met iDeal & Bancontact
Blog-steun verandert alles

Steun verandert alles: probeer het zelf!

Stel je dit eens voor: je hebt een zware dag gehad, vol met uitdagingen en obstakels. Je voelt je moe, overweldigd en een beetje verloren. Maar dan verschijnt er een vriendin, iemand die begrijpt wat je doormaakt, en ze biedt een helpende hand aan. Plotseling verandert alles. Want dát gevoel van steun en begrip kan een keerpunt zijn, en dat is precies waar ik met je over wil hebben. Ik wil je uitnodigen om te ontdekken hoe een klein beetje steun bieden levens kan veranderen, en ik zal je laten zien waarom je het vooral nu zou moeten proberen.

Mijn eigen ontdekking

Jaren geleden bevond ik me in een vergelijkbare situatie. Het leven bleef me uit dagen op bijna elke mogelijke manier. Ik voelde me overweldigd, kon de hoofdzaken niet meer scheiden van de bijzaken en zelfs de kleinste dingen die eerst normaal en vanzelfsprekend waren, waren onoverzichtelijk groots.
Maar ik had vriendinnen. Een lieve buurvrouw. Een lieve nicht.
Ze stonden aan mijn deur, stuurden een kaartje of belden: ‘Ik ben er voor je.’

Maan waxinlelichtjeshouderDie eenvoudige woorden raakten me diep. De één bood een luisterend oor, de ander een schouder om op uit te huilen en weer een ander bood praktische hulp aan. Het was alsof er een lichtstraal door de donkere wolken brak. Die momenten van steun veranderden niet alleen mijn dag, maar het veranderde mijn kijk op steunen in het algemeen.

Ik durfde niet om hulp te vragen. Ik vond dat ik het zelf moest kunnen. Ik was volwassen, ik kon toch zeker mijn eigen boontjes wel doppen? Maar ik hoefde niet om hulp te vragen. De hulp, de steun kwam uit hen, dat betekende ontzettend veel voor me. Ze zagen mijn strijd, mijn geworstel en kwamen in actie.

De kracht van steun: een wonderlijk fenomeen

Steun is als een toverstafje dat een enorme positieve verandering kan bewerkstelligen. Het kan een krachtige impact hebben, zowel emotioneel als praktisch. Uit onderzoek blijkt keer op keer dat een kleine vorm van steun al bijdraagt aan ons welzijn en geluk. Het kan stress verminderen, zelfvertrouwen vergroten en een gevoel van verbondenheid creëren. Maar het is niet alleen wetenschap; het is een ervaring die velen van ons aan den lijve hebben ondervonden.

Hoe kun je steun ontvangen?

Stormglas in de vorm van een druppel op houten voetEigenlijk is het best wel verdrietig dat deze tip nodig is, maar helaas blijkt dat (veel te) veel vrouwen -net als ik- dit ontzettend moeilijk vinden. Het begint met openstaan voor hulp. Dat is dus nog niet eens vragen om hulp, want dat is een volgende en soms nog moeilijkere stap. Maar er wordt heel vaak hulp en steun aangeboden, wat we zonder er over na te denken, meteen afwimpelen.

“Als ik iets voor je kan doen, moet je het zeggen!” zeggen onze dierbaren. En wij antwoorden “Komt goed!” of “Zal ik doen!”. Maar we doen het niet. Een beter antwoord kan zijn: “Wat lief, waar denk je aan? Waarmee zou je me kunnen helpen? Ik kan alle hulp gebruiken maar ik weet zo één, twee, drie niet hoe ik hulp aan moet nemen…”
De ander kan dan een voorstel doen. Zo kan een vriendin misschien af en toe extra koken en jou een bakje eten voor in de vriezer meegeven voor moeilijke dagen. Je buurvrouw kan, wanneer ze haar kliko aan de weg zet, de jouwe ook meteen even meenemen.
Geluk engeltje met spreuk
Of, wanneer ze naar de winkel gaat, wat kleine boodschapjes voor je meenemen. Het zijn kleine taken die allemaal bij elkaar soms overweldigend veel kunnen zijn wanneer je veel aan je hoofd hebt. Je buurvrouw doe je er waarschijnlijk zelfs een plezier mee, want het is fijn om er voor iemand te kunnen zijn!

Soms kunnen we vasthouden aan het idee van zelfredzaamheid, maar het vragen om hulp is beslist geen teken van zwakte. Sterker nog, het is een teken van kracht. Begin dus met praten met vrienden, familie of zelfs professionele hulpverleners als dat nodig is. Deel wat er in je omgaat. Heb vertrouwen in de mensen om je heen.
Ik herinner me de eerste keer dat ik om hulp vroeg nog heel goed. Het was doodeng, maar het was ook bevrijdend. Het was alsof er een last van mijn schouders viel. Ik stond er niet meer alleen voor.

Zorg ervoor dat je een sterk sociaal netwerk hebt. Onderhoud je vriendschappen en bouw een steunsysteem op. Voel je je goed, bied dan (ongevraagd) steun. Voel je je minder goed? Deel dat, zodat anderen jou kunnen steunen.

Inspirerende voorbeelden

Kristallen armbandje in drie uitvoeringenLaat me je enkele inspirerende verhalen vertellen. Neem bijvoorbeeld Tessa, een alleenstaande moeder van drie kinderen die het tijdens Covid niet meer redde. Toen ze steun zocht van vrienden en buren, ontdekte ze hoeveel mensen bereid waren om te helpen. “Ik had nooit gedacht dat ik zóveel mensen had die om me gaven. Alleen al het feit dat ik geen boodschappen meer hoefde te doen omdat zij om de beurt mijn boodschappen voor me haalden, was een wereld van verschil. Hun steun heeft mijn leven veranderd.”

Dat merkte ook Renate, die een kwetsbare zoon thuis had en ontzettend bang was besmet te raken tijdens Corona. “Ik kwam de deur bijna niet meer uit en de kilo’s vlogen eraan. Mijn vriendin uit Breda stuurde elke week een motiverend kaartje met een lekker en makkelijk recept en mijn vriendin uit Eindhoven sportte samen met mij via Zoom.”

Of neem Lisette, die door een moeilijke echtscheiding ging. Haar vriendinnen openden een aparte groepsapp om haar te ondersteunen. “Ik wilde in onze groepsapp niet iedere keer over mezelf beginnen. Iedereen had tenslotte wel iets. In die groepsapp kon ik dag en nacht terecht, ze reageerden wanneer het hen uitkwam en ik veranderde zo in de gewone app niet steeds het onderwerp. Die gesprekken waren mijn lichtpuntjes in een donkere tijd. Ik leerde dat ik niet alleen was en dat steun een echte gamechanger is.”

Empathie, begrip, aanmoedigen en steunen

Chakra Stenen HartvormigHet is niet alleen belangrijk om steun te ontvangen, zowel voor jou als de ander, maar ook om steun te bieden aan anderen. Die wisselwerking maakt dat er meer verbinding ontstaat en de relatie verdiept. Wanneer je om steun durft te vragen, geef je aan dat je de ander vertrouwt op je meest kwetsbare moment. Dat vertrouwen kun je jouw dierbaren natuurlijk ook geven. Kijk met andere ogen naar de mensen om je heen. Zoals Lisette later zei: “Ik besefte dat als ik steun kon ontvangen, ik ook steun kon geven. Het creëerde een gevoel van verbinding dat ik nooit eerder had ervaren. Ik dacht altijd dat als mensen me nodig hadden, ze me dat wel zouden zeggen. Maar nu is wist hoe moeilijk dat is, kon ik uit mezelf steun bieden, ik keek anders naar de mensen om me heen en zag toen beter waar zij mee worstelden.”

Ook Troostcadeautjes is er om te steunen!

Houten engel met bonte vleugeltjesIk wil je aanmoedigen om steun te omarmen, zowel het ontvangen als het bieden ervan. Het kan levens veranderen op manieren die je je nu misschien niet kunt voorstellen. Begin met kleine stappen, open je hart en wees bereid om anderen te helpen. Steun verandert alles, en ik nodig je uit om het nu te proberen.
Ik heb in mijn shop veel lieve cadeautjes die je kunnen helpen je waardering, vriendschap en steun te laten zien, maar het hoeft niet altijd in een geschenkje te zitten. Soms is een spontane knuffel, doorvragen wanneer iemand iets vertelt of een onverwachts berichtje al voldoende. Woont de ander wat verder weg of is er een speciale datum en kun je er niet bij zijn? Dan kan een Troostcadeautje natuurlijk een uitkomst zijn. Voor de ander… of voor jezelf. Je bent het waard, kijk hoe ver je al gekomen bent! Wacht niet af, steun vandaag nog!

Jij & ik

Nathalie ThielenHeb je vragen, opmerkingen of wil je jouw eigen ervaringen delen?
Neem gerust contact met me op via e-mail of volg me op Facebook en/of Instagram (@troostcadeautjes).
Ik heb niet alle wijsheid in pacht, maar sta klaar om je te helpen waar ik kan.

 

 

 

Ik ben er voor je

Ken je iemand die iets akeligs heeft meegemaakt en nog vol aan het verwerken is? Een lief bedoeld cadeautje dat zegt: ik begrijp je, ik ben er voor je en ik wil je een steuntje in de rug geven… het kan een wereld van verschil uit maken. Het brengt troost, geeft kracht, kan een hart onder de riem betekenen voor jouw dierbare in een moeilijke tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *