De vraag is zo makkelijk gesteld, het is bijna een nieuw woord voor ‘hallo’.
‘Alles goed?’ klinkt dus als een vraag, maar meestal wordt er niet op antwoord gewacht.
Het klinkt achteloos, bijna nonchalant. En voor iemand die door een zware tijd gaat, is het vaak dus ook pijnlijk. Het is niet oprecht. Het klinkt niet oprecht.
Wanneer je het moeilijk hebt, is het fijn als je daar erkenning voor krijgt. De werkgever die begrijpt dat zijn werknemer wil werken (afleiding) maar nog niet in staat is grote prestaties te leveren, is een goede leider. Die begrijpt dat de werknemer misschien snakt naar menselijk contact met collega’s maar tegelijkertijd grote groepen mensen nog heel intimiderend vindt. Erkenning voor jouw pijn, jouw verdriet, jouw onzekerheid of jouw verlies, kan dan helend werken.
In vriendschap is dat net zo. De eenvoudige vraag ‘Alles goed?’ stellen aan iemand die het moeilijk heeft, is geen empathische keuze. Je suggereert immers dat er een mogelijkheid is dat alles goed is. Maar als je weet waar de ander doorheen gaat, dan begrijp je dat álles sowieso niet goed kan zijn. Geen vage vragen stellen dus, maar maak het concreter.
‘Hoe heb je vannacht geslapen?’
‘Hoe voel je je deze ochtend?’
‘Wat zou je vandaag graag willen?’
En als iemand geen antwoord op de vraag heeft, is dat ook goed. Als iemand even niet weet hoe hij zich voelt, of wat hij nodig heeft of wil, is dat prima. Dan kun jij het initiatief nemen: ‘Laten we dan eerst dit doen en dan verder kijken!’
Overdag is er vaak afleiding. Er moeten boodschappen gedaan worden, kinderen verzorgd, er is werk of studie, iemand belt of je gaat sporten. Voor veel mensen die door een moeilijke tijd gaan, is de avond, de nacht, het moeilijkste. Dan daalt de eenzaamheid in, komen het verdriet en de zorgen opeens weer om de hoek kijken.
Een berichtje voor het slapen gaan naar iemand sturen, kan veel goed doen.
‘Ik denk aan je, ik hoop dat je lekker kunt slapen en een mooie droom zal hebben!’
Je kunt de problemen niet wegnemen, het verdriet niet verzachten.
Maar je dierbare weet wel dat hij of zij er niet alleen voor staat.