Ik wil er graag voor de ander zijn, maar hoe?
Het is een vraag die me vaak wordt gesteld: wat is een geschikt cadeau bij een verlies?
Wat kun je geven waaruit steun blijkt, hoe geef je iemand de kracht om zo’n afscheid te kunnen helpen verwerken?
Afscheid nemen…
Het overlijden van een dierbare is enorm ingrijpend. Het geldt zowel voor je ouders, waarvan je ergens wel weet dat je ze ooit zult verliezen, (maar dat is natuurlijk even goed altijd te vroeg), maar ook voor je partner, je kind of je beste vriend(in). Het verlies slaat een gat, er is sprake van een heftig gemis, veel verdriet en pijn, en de persoon waar je dit anders misschien mee zou delen is soms juist de persoon die er niet meer is.
Hoe steun je iemand die een dierbare mist?
Belangrijk is: zorg voor een open, empathische houding en neem je tijd. De ander wil vaak vooral praten, in herhaling vallen, herinneringen ophalen en soms ook de paniek delen.
“Hoe moet ik verder, zonder hem/haar?” Het zijn vragen die iemand kan blijven stellen, maar waar je geen antwoord op kunt geven. Dat geeft ook niets. “Ik begrijp het.” “Dat is ook heel moeilijk.” “Ik kan me voorstellen dat het eng is.”
Het zijn voorbeelden van zinnen die iemands pijn niet wegnemen, maar waardoor iemand zich wel gehoord kan voelen.
Als ik iets kan doen moet je het maar zeggen!
Het is vermoedelijk de meest uitgesproken zin na een afscheid of verlies, maar tegelijkertijd eentje die weinig effect heeft. Wanneer je met een verlies te maken hebt, valt er een deken aan verlies en gemis over je heen, waardoor een aantal basale dingen opeens onoverkomelijk groot worden. Boodschappen? Eten? Diegene staat er helemaal niet bij stil. Gaat het om iemand die je niet alleen dierbaar is, maar ook redelijk dichtbij woont, observeer hem of haar dan goed en kijk zelf waar de ander hulp bij kan gebruiken. Praktische dingen als boodschappen, koken, schoonmaken, de hond uit laten of de schone was opvouwen vragen veel energie – wat de ander niet heeft. Zijn er kleine kinderen bij betrokken? Bied aan ze van/naar school te brengen of een dagje mee uit te nemen, waardoor de ander een paar uur voor zichzelf heeft. Stuur de ander midden op de dag (met een boek of Netflix) naar bed terwijl jij beneden opruimt, schoonmaakt of kookt. Maak een grote pan en vries meerdere bakjes in, zodat de ander op moeilijke dagen niet hoeft na te denken. Vraag niet, maar zeg wat je op je hart hebt. En dat kun je best persoonlijk maken. “Het raakt me dat je zoveel verdriet hebt en ik dat niet weg kan nemen. Ik zou me beter voelen als ik voor je mocht koken.” Je dierbare hoeft zich dan niet bezwaard te voelen je hulp aan te nemen. Voel je toch veel weerstand? Vraag dan of je bij jou thuis mag koken en breng de bakjes met eten voor in de koelkast/vriezer.
Een kaartje, altijd een schot in de roos
Het is zo eenvoudig en het lijkt soms te simpel, maar een kaartje is een geweldig gebaar. Het geeft aan dat je moeite hebt gedaan, met de ander bezig bent. Noteer direct na het verlies de belangrijke data van je dierbare. In het geval van het verlies van een partner noteer je bijvoorbeeld de sterfdag, de geboortedatum, de trouwdatum en eventueel de dag waarop ze verkering kregen. Daarnaast zet je in je agenda een notitie rond een aantal feestdagen: denk aan vader- of moederdag, valentijnsdag, kerstmis en oudjaarsavond. Dagen waarop het gemis nog harder binnenkomt. Koop een hele rits kaartjes en verstuur ze om de zoveel tijd. In het begin elke week eentje, daarna bijvoorbeeld elke maand. Schrijf er een mooie quote op, een dierbare herinnering aan de overledene of dat je aan diegene dacht en je dat wilde delen. Wist je dat je hier ook bijzondere ideetjes kunt vinden voor wanneer iemand een dierbare is verloren?
Ik wil een cadeautje geven, wat kan ik het beste sturen?
Dat is natuurlijk heel persoonlijk, maar ik kan wel zien waar veel vraag naar is. Op de eerste plaats zijn dat engeltjes, die brengen vaak troost en steun. We hebben engeltjes in alle vormen en maten, alsook engelenvleugeltjes.Zo hebben we engeltjes als beeldje, om neer te zetten naast bijvoorbeeld een fotolijstje, waarbij we verschillende materialen hebben. Denk aan hout, glas of polyresin. We hebben engeltjes als sleutelhanger of lieve vleugeltjes als sieraad (ring, ketting, armbandje).
Daarnaast worden klavertjes vier graag gegeven. Omdat je de ander nu eenmaal zo graag wat geluk zou willen brengen. Klavertjes vier hebben we in heel veel armbandjes verwerkt, zowel voor mannen als voor vrouwen. Maar ook hebben we andere geluksbrengers, zoals Schoorsteenvegertjes en Uilen, die in veel culturen voor geluk zorgen.
Tot slot hebben we een grote collectie kaarten die passend kunnen zijn. De zwart-wit kaartjes zijn ook als volledige set te koop, handig om een voorraadje te hebben en leuk voor de ontvanger als ze bij elkaar passen.
Hou vol!
Een ander belangrijk aspect is dat je er voor de ander blijft zijn, ook als het wat langer geleden is. De eerste weken na een afscheid staat er vaak een netwerk op, maar na een tijdje gaan mensen toch weer over tot de orde van de dag. Heel normaal en ook niet erg, maar je dierbare kan zich dan extra alleen voelen. Omdat de dagen soms voorbij vliegen is het handig om een notitie in je agenda te zetten. Stel dat de persoon op de 5evan de maand is overleden, zet dan elke 5e van de maand iets in je agenda, zodat je er een appje, kaartje of telefoontje aan kunt wagen. De drempel om iets te zeggen of sturen wordt vaak hoger als er meer tijd verstreken is, maar voor de ontvanger is het heel fijn als er na een paar maanden weer een teken van iemand komt.
Maar ik wil iemand niet overstuur maken!
Geloof me, wanneer een dierbare overlijdt is dat nooit uit iemands gedachten. Er over beginnen maakt niet dat iemand opeens heel verdrietig wordt, je helpt iemand niet herinneren aan verdriet, want dat zit er gewoon nog. De ander kan dan zo persoonlijk reageren als hij of zij wil. Maar jij geeft – door er over te beginnen- de ander de kans zijn of haar verhaal nog een keer te doen. Biedt die ruimte, het is nooit ongepast!
Woorden van troost
Zelf even geen inspiratie? Misschien vind je hier een tekstje wat je inspireert je eigen tekst te verzinnen!
Liefde, troost, steun en kracht
Dat krijg je wanneer je weet dat er aan je gedacht wordt. Dat iemand met je meeleeft. Het akelig voor je vindt dat je je zo rot voelt. Je voelt je gesteund als je merkt dat het leven niet alleen maar doordendert, maar er mensen letterlijk even stilstaan bij jouw verdriet.
Geen verzendkosten
Bestel je nu de set met Troostkaartjes, dan betaal je tijdelijk geen verzendkosten! En bestel je twee setjes, dan krijg je ook nog eens 10% korting! Klik dan op de optie’ Twee sets’.
TROOSTCADEAUTJES
Met de website Troostcadeautjes wil ik mensen helpen er voor hun dierbare te zijn. Wanneer iemand een groot verlies heeft geleden, kan een lief kaartje, een zorgvuldig uitgezocht cadeautje of een kleine verrassing, langdurig steun en troost brengen.
De Troostcadeautjes worden altijd liefdevol ingepakt waardoor de ander zich al gezien en gehoord voelt voor het cadeautje uitgepakt is.